Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Chris Huinder  Beoordeling Alicia

Beoordeling De juiste woorden – Chris Huinder door Alicia

Een prachtig verhaal over de liefde op oudere leeftijd dat begint met het moment waarop het hoofdpersonage Zlatat zijn oude jeugdliefde Leny weer heeft ontmoet, die enige tijd getrouwd was met iemand anders. Na het overlijden van haar echtgenoot ontstaat er een nieuwe situatie.

De 1e alinea roept onmiddellijk veel vragen en spanning op, waardoor de lezer meteen in het verhaal wordt getrokken.
We treffen het hoofdpersonage aan in de mist, vol twijfels over de ontmoeting met Leny waarbij een prachtige beschrijving van de omgeving. Met weemoed en twijfels denkt hij terug aan vroeger. De spanningsopbouw is geraffineerd. Stap voor stap wordt hun verleden door middel van vloeiende flashbacks duidelijk en wat ze destijds met elkaar hadden gedeeld. De spanning wordt lang vastgehouden, telkens vraag je je af: hoe gaan deze twee mensen elkaar weer vinden en in welke vorm? Na het overwinnen van obstakels en innerlijke vragen hoe deze liefde vorm te geven besluiten ze samen te gaan wonen.

Wat een juweeltje is dit verhaal! De lezer wordt getrakteerd op een schitterende schrijfstijl, prachtige zinnen en karakteristieke personages die in spannende omstandigheden zijn geplaatst. De schrijver weet met woorden scčnes te scheppen alsof je naar een film kijkt.

Een mysterieus tintje aan het verhaal is (achteraf bezien) het vinden van de dode kraai in de mist in het begin. Het lijkt bijna op een voorbode van het beeld dat wordt beschreven zodra Leny overleden is. Ondanks dit gegeven had ik de laatste wending in het verhaal niet verwacht, knap gedaan! Verder zien we dat het hoofdpersonage een diepgaande innerlijke groei doormaakt, je zou kunnen stellen dat hij door deze relatie leert dieper lief te hebben dan ooit te voren.

Een mooie en positieve boodschap in het verhaal: ‘oude liefde roest niet’, maar overstijgt zelfs het lichamelijke. ‘Als overrijpe vruchten liggen we tegen elkaars poreuze lichamen geplakt. Kwetsbare, gelukkige naakten in verfrommelde lakens. Voor de ultieme versmelting deinzen we terug. We vragen er elkaar niet om, niet omdat we er te oud voor zijn. We weten van elkaar dat het overschrijden van die grens het definitieve verlies van onze gezamenlijke jeugd betekent’.
                     
‘De juiste woorden’ is een overtuigend relaas dat liefde op oudere leeftijd ‘anders’ kan zijn doch vooral niet minder intens. De laatste zin is veelzeggend en roept bij me op dat hij misschien wel zou willen sterven naast haar. Je zou het ook op kunnen vatten als de beschrijving van het moment dat hij zo veel meer van haar hield dan hij ooit had beseft. Een liefdesverhaal dat ver boven alle clichés uitstijgt.

Een diepe buiging voor dit schitterende verhaal dat een enorme indruk op me maakte met betrekking tot sfeer, gevoel en beeldend vermogen.

Schrijfatelier Alicia, maart 2015

Beoordeling De juiste woorden – Chris Huinder door Alicia

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Chris Huinder  Beoordeling Alicia