Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Debora Hellinga  Beoordeling Alicia

Beoordeling Het Roodborstje – Debora Hellinga door Alicia

Hier zien we een verhaal met een mooie intro, rustig opgebouwd met een sfeervolle beschrijving van de omgeving. Het hoofdpersonage is Robin, een meisje dat in een studentenhuis woont waar iedereen naar huis is vertrokken om kerst te vieren. Robin is er alleen en heeft zich min of meer afgezonderd van de wereld. Vervolgens belt haar beste vriendin om haar uit te nodigen voor de kerstdagen maar Robin geeft aan dat ze de feestdagen liever in haar eentje doorbrengt.
Waarom Robin nou precies tijdens alle feestdagen liever alleen is wordt niet echt uitgelegd, wel geeft het verhaal aan dat ze enigszins zoekende is naar de zin van het leven en haar studie.
Na het telefoongesprek gebeurt het… Robin raakt gefascineerd door een vogeltje dat oogcontact met haar maakt en haar uiteindelijk het bos inlokt. Daar aangekomen beleeft ze een wonderlijk avontuur….
.
Een aangename schrijfstijl die makkelijk leest, geloofwaardig en sfeervol. De dialogen in het telefoongesprek zijn passend bij de leeftijd van de personages. Mooie spanningsopbouw.

In het bos raakt ze het vogeltje kwijt en ontmoet ze een groep mannen op grote paarden. Het lijkt wel alsof ze in een tijdmachine is gestapt. Ze besluit met ze mee te gaan, eigenlijk haar hart vol verlangen naar avontuur. Deze gebeurtenis in het bos roept veel vragen op: is dit een eenzame studente, die ten prooi valt aan verstandsverbijstering, is ze in een psychose geraakt of is ze ernstig onderkoeld en hallucinerende...?

Daarna volgt de ontknoping met een buitengewone wending in het verhaal die m.i. geen lezer had kunnen vermoeden. Wat aanvankelijk een fantasy-story leek, doet dit einde de lezer met beide benen op de grond van deze aardbol belanden. Een tragisch politiebericht dat er een meisje in het bos wordt gevonden…. Werd zij het slachtoffer van onderkoeling of toch van een brute moord?

De schrijfster speelt opvallend mooi met de grenzen tussen waan en werkelijkheid, knap gedaan. Zij verstaat de kunst om de interpretatie van de mysterieuze gebeurtenissen aan de lezer over te laten.
Ik heb genoten van de verrassende ontwikkelingen/wendingen in het verhaal; als je over zo veel fantasie beschikt twijfel ik er niet aan dat daar eens een boek van komt.


De complimenten!


Schrijfatelier Alicia, september 2015

Beoordeling Het Roodborstje – Debora Hellinga door Alicia

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Debora Hellinga  Beoordeling Alicia