Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maja Robbesom  Beoordeling Alicia

Beoordeling Flashback - Maja Robbesom

Het verhaal begint met een prachtige openingszin die de lezer meteen nieuwsgierig maakt en in het verhaal trekt ‘een vent van twee bij twee vult de deuropening’. Stapje voor stapje wordt duidelijk dat de vrouw die tattoos verzorgt bij klanten zelf een opmerkelijk verleden heeft dat wellicht heeft geleid tot deze beroepskeuze. In de beschrijving van de flashbacks van het hoofdpersonage wordt de lezer meegezogen in haar verleden en in welke mate dit haar huidige leven nog steeds beïnvloed. 

Vlot en vooral prachtig beeldend geschreven, heel sterk weergegeven in sfeer, omgeving en gevoel. Wat een verrassend en intrigerend verhaal en bovendien zeer geloofwaardig neergezet.

Het thema van het verhaal is de impact van traumatische gebeurtenissen in de jeugd op het leven van een volwassene en tot welke keuzes dit heeft geleid. Je zou je b.v. kunnen afvragen of het hoofdpersonage op de een of andere wijze haar opgelopen trauma’s kan verwerken door in andere mensen te krassen en daarom bewust of onbewust dit beroep heeft gekozen. Feit blijft dat kindermishandeling diepe sporen achterlaat. Daarbij komt dat zelfmutilatie de laatste tijd wat meer in beeld komt in de maatschappij, dus het onderwerp heeft ook enigszins een actueel tintje.

Ik vond het heel aangrijpend, tussen de regels door voel je de eenzaamheid van het hoofdpersonage.
Dit is een schrijfster die weet hoe ze de beelden aan elkaar moet rijgen zonder uitleg, een fout die door beginners vaak wordt gemaakt. Ze weet de interpretatie aan de lezer over te laten en laat de beelden voor zich spreken. Een diepe buiging voor dit aangrijpende verhaal dat zo mooi en sterk in beeld werd gebracht. Zonder twijfel heeft deze schrijfster een prachtig talent om verhalen/ boeken/scenario’s te schrijven, vol psychologisch inzicht, sfeer en beeld.


Maart 2017, Schrijfatelier Alicia

Beoordeling Flashback - Maja Robbesom

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maja Robbesom  Beoordeling Alicia