Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Nienke Pool  Beoordeling Alicia

Beoordeling De harlekijn – Nienke Pool door Alicia

Van harte gefeliciteerd Nienke Pool met ‘De Harlekijn’.

Hier zien we een historisch verhaal gebaseerd op de Keltische legenden van Koning Arthur. Of hij werkelijk heeft bestaan blijft ter discussie voor historici.
In dit verhaal kunnen we genieten van een fantasievolle benadering van het leven van Vere toen zij opgroeide, de jonge vrouw die uiteindelijk de echtgenote van Koning Arthur werd. Moedig neemt zij de plaats in van haar ziekelijke broer in bij de trainingen voor de zwaardgevechten waarbij ze zijn harnas aantrekt.

Het verhaal opent met gesproken tekst, waarbij je snel in het gebeuren wordt getrokken.
Mooie beeldende/zintuiglijke zinnen als ‘De komende week zou hij uitgeput in zijn bed doorbrengen, voortdurend biddend om lucht in zijn longen die niet wilde komen. Dan zou ze zijn opengereten huid verzorgen en zijn zwetende voorhoofd deppen met verzachtende kruiden’. De schrijfstijl is vertellend, gebruikelijk voor een historisch verhaal. Opmerkelijk zijn de details over de kleding en gewoontes uit die tijd, bijzonder sfeervol gebracht.

Verderop in het verhaal komt de harlekijn van Vere’s vader, Riminie in beeld, geniepig, maar slim. Vere vertrouwt hem niet. In ruil voor een genezend drankje voor Vere’s broer Lance, belooft Vere Riminie dat hij mee mag reizen naar koning Arthur. Daar aangekomen krijgt ze een andere kijk op deze harlekijn. 

Heeft dit prachtige verhaal een dieper liggende boodschap? Jazeker, interessant is de ontwikkeling in het karakter van de harlekijn. Je zou kunnen stellen dat je de magische krachten van een harlekijn beslist niet moet onderschatten, mits hij waardering en de gelegenheid krijgt zijn kunsten ten toon te spreiden. Voorheen kwamen zijn slechte karaktereigenschappen meer naar voren omdat de vader van Vere niet om zijn grappen lachte. Toen Riminie zijn grappen en trucs kon laten zien en werd gewaardeerd, bloeide hij zodanig op dat hij bij wijze van gunst een liefdesdrank voor Vere en koning Arthur wist te bereiden die uitstekend bleek te werken. Ze trouwde met koning Arthur. De boodschap zou kunnen zijn: lach om de grappen van de harlekijn en u zult beloond worden. Of dat een harlekijn zonder publiek nooit uit de verf zal komen. Of dat het bestaat dat degene die jij in eerste instantie niet vertrouwt, jou later een grote dienst bewijst. Wat ook nog een mogelijke uitleg is dat wanneer er mensen zijn die in jou geloven, dat boven jezelf kan doen uitstijgen.
Niet alleen een levendige fantasie en inlevingsvermogen sieren de schrijver, maar ook het vermogen een boodschap in het verhaal te verpakken waarbij meerdere interpretaties mogelijk zijn. 

De complimenten, wat veel creativiteit en inlevingsvermogen om je zo geloofwaardig in die tijd te kunnen verplaatsen. Vlot geschreven en prettig leesbaar. Een schitterend talent voor verhalen boordevol magie en bijzondere avonturen. In alle opzichten geweldig geschreven!

Beoordeling De harlekijn – Nienke Pool door Alicia

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Nienke Pool  Beoordeling Alicia