Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2008  Aafke Pleket  Beoordeling Klappers

Beoordeling Verboden liefde - Aafke Pleket door Gerard Klappers

Zoals de titel al doet vermoeden gaat Verboden Liefde over een liefde die verboden is, onmogelijk zelfs in de beleving van de personages. Maar het probleem wilde er bij mij niet zo in. Vooral op het einde van het verhaal had ik het idee dat ik met personages van doen had die in dienst staan van een te nadrukkelijk door de schrijver gecreëerd probleem. Frank gaat ineens onnodig achter de rug van Marjolein hun relatie opbiechten aan hun baas en Marjolein gaat hier bijna klakkeloos in mee. Ze sputtert wel wat, maar ze laat zich toch als een lam naar de slachtbank voeren. Daarom neigt het op het einde ook, met alle respect voor de goede kanten van dit verhaal, naar het melodramatische. Het is goed als personages een ontwikkeling doormaken maar Marjolein ontwikkelt zich van ogenschijnlijk sterk en zelfbewust in het begin naar besluiteloos en naïef op het einde. Ze wil geen ontslag nemen, maar ze houdt zoveel van hem… en als hij dan zegt ontslag te zullen nemen wil zij dat ook weer niet want dan moet hij zijn baan voor haar opgeven en dat zal haar vast haar leven lang achtervolgen, daarom offert ze zichzelf maar op. En nadat mijn gemoed weer opgeklaard was door de meesterlijke wending in het plot werd het dit weer tenietgedaan door in de slotzin te benadrukken dat Marjolein wezenloos de kamer uitloopt.

Het bovenstaande zou je ook anders uit kunnen leggen. Je zou ook kunnen zeggen dat de interne strijd bij Marjolein mooi beschreven naar voren komt. En dat is ook zo, alleen is dat op dit moment in dit verhaal niet zo op zijn plaats.
 
Maar genoeg gemopperd nu. Er zijn genoeg positieve punten te benoemen. Het begin vind ik ijzersterk. Er wordt direct een conflict geschetst waarin vooral Marjolein sterk naar voren komt zonder dat er uitgesproken wordt waar het precies om draait. Daar kan de lezer alleen maar naar raden, maar toch zijn er ook aanknopingspunten genoeg om te weten in welke hoek het probleem zit. Vervolgens wordt in enkele scènes een goed beeld geschetst van de karakters en de ontstaansgeschiedenis van de relatie. Dat dit ook veel in dialoogvorm vorm weer wordt gegeven maakt het verhaal levendig, vooral omdat het sterke, heldere dialogen zijn, net zoals ik de stijl van schrijven in het hele verhaal erg prettig vind. En zoals al eerder gezegd. De laatste plotwending is erg verrassend.

Maar juist door het sterke begin en de heldere schrijfstijl wekte het verhaal bij mij hoge verwachtingen die ik gaandeweg het verhaal steeds verder naar beneden bij moest stellen. Ook omdat het thema van het verhaal veranderde. Eerst leek het verhaal te gaan over een psychologische kwestie tussen de beide minnaars wat altijd interessanter is dan zoiets klinisch als wie van de twee er ontslag moet nemen. En ik snap wel dat het niet om dat ontslag zelf draait en dat emotionele/psychologische kwesties als vertrouwen en het zich wel of niet binden er wel degelijk onder zitten, maar toch leent dit verhaal zich voor meer emotioneel vuurwerk dan handen die door haren worden gehaald, benen die geaaid worden en het luisteren naar een hartslag.


Juli 2008, Gerard Klappers

Beoordeling Verboden liefde - Aafke Pleket door Gerard Klappers

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2008  Aafke Pleket  Beoordeling Klappers