Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2009  DaniŽlle Kaiser  Beoordeling Klappers

Beoordeling Onder Afriís oranje bollamp - DaniŽlle Kaiser door Gerard Klappers

Een wetmatigheid in het schrijven is dat het niet uitmaakt waar je over schrijft, maar hoe je erover schrijft. In dit verhaal wordt dat weer eens bewezen. Inhoudelijk is het verhaal flinterdun. Meisje vind jongen leuk en dit blijkt wederzijds, meer is het niet. Maar toch is het een prettig leesbaar intrigerend verhaal, vooral door de couleur locale. Meer nog dan de inhoud van het verhaal draait het hier om de innerlijke belevingswereld van de hoofdpersoon en de omgeving waarin zij zich bevindt. Met name het laatste vind ik goed weergegeven. Je ziet de blauwgerookte kamer en het smoezelige interieur voor je, zonder dat de schrijfster teveel in detail treedt. Je kunt een omgeving beschrijven maar je kunt hem ook oproepen. In dit verhaal gebeurt dat bijvoorbeeld door de onverschilligheid in de dialogen, de wetenschap dat er in de kamer mensen liggen te vrijen en achteloze dingen zoals Shanna die een propje door de woonkamer schiet. Doordat dit propje wordt weggeschoten en niet in de prullenbak wordt gegooid weet je dat ze waarschijnlijk op een versleten bank zitten en dat er brandvlekken zullen zitten in het tapijt zonder dat dit wordt beschreven. 

De stijl in dit verhaal is direct en zonder veel franje wat prima overeenstemt met de inhoud van het verhaal, maar soms is het wel erg expliciet. Bijvoorbeeld als de moeder van Donnie Shanna ondervraagt. Uit de manier en toon van vragen krijg je als lezer al het gevoel dat de hoofdpersoon zich daar ongemakkelijk bij zal voelen. Dat is dus prima gedaan, maar door de woorden: onder haar vergrootglas voelde ik me niet echt op mijn gemak slaat de tekst ineens weer dood. Belangrijk is om je constant in de lezer te verplaatsen en na te gaan wat hij na een zin wel of niet weet. Schat hem niet te laag in en daag hem uit om zelf conclusies te trekken en na te denken.

Het begin is wat vreemd. Shanna zegt dat ze het spul niet wilde terwijl nergens uit blijkt dat ze het echt niet gewild heeft en daarna komt de metafoor met het virtuele gaspedaal. Dit is niet zo gelukkig gekozen omdat ze ook echt ergens naartoe gaan, maar dus niet met de auto, maar hoe dan wel? Terwijl Shanna later weer trillende handen heeft van de scheursessie op de snelweg. Dit klopt dus niet helemaal. Bovendien is dit gedeelte van het verhaal overbodig. Wat mist het verhaal als het direct in het huis begint?
Het spel tussen Shanna en Max vind ik erg goed weergegeven. Er worden veel handelingen beschreven zonder dat alles expliciet gezegd word en je voelt ze naar elkaar toetrekken.
Op wat eigenaardigheden na kan dit verhaal prima door de beugel zoals het nu is, maar het blijft wel meer een momentopname dan een afgerond verhaal. Hoe komt Shanna bijvoorbeeld in deze scene terecht en wat wil ze met haar leven? Het is nu slechts een klein stukje geknipt uit het leven van Shanna. Ik ben ook benieuwd naar de rest.
 

Novemberi 2009, Gerard Klappers

Beoordeling Onder Afriís oranje bollamp - DaniŽlle Kaiser door Gerard Klappers

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2009  DaniŽlle Kaiser  Beoordeling Klappers