Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2010  Linda Mulders  Beoordeling Klappers

Beoordeling Pluisjes - Linda Mulders door Gerard Klappers

Er valt weinig kritiek te geven op de schrijfstijl van dit verhaal. Het is “strak” geschreven zodat het verhaal van het eerste tot het laatste woord de aandacht van de lezer vast weet te houden. De dialogen zijn krachtig, de sfeer in het verhaal is prettig en er zitten subtiele humoristische elementen in. Dat laatste zit vooral in de details verscholen, zoals in het gedoe rondom de panty en de woordkeus in de dialogen. Ik kan dus niet anders dan erg positief zijn over de schrijfstijl van deze schrijfster.

Het verhaal is ook erg verrassend. Op het laatst komen we er ineens achter dat de hoofdpersoon niet meer is dan een droombeeld van haar tegenspeler. Toch heb ik soms wat bezwaren tegen dit soort constructies in een verhaal. En dit bezwaar is niet zozeer tegen dit verhaal gericht, maar tegen verhalen waarbij de lezer erg nadrukkelijk op het verkeerde been wordt gezet in het algemeen. Neem het fenomeen dromen in een verhaal. Vaak bestaan die in een roman of een verhaal uit spannende, pakkende scènes, waardoor de lezer ineens bij de les is. Dat lijkt prima, maar wat overblijft is een deceptie als achteraf blijkt dat het slechts een droom was. Weg spanning, de lezer voelt zich bekocht. In dit geval is het echter geen droom die de hoofdpersoon beleefde, maar is de hoofdpersoon de droom - of in dit geval de hallucinatie – zelf, en dat maakt het in dit verhaal erg origineel.

Toch zit er ook een gevaar in deze ingenieuze plotwendingen. Doordat het slechts een imaginaire hoofdpersoon is blijken er dus veel dingen overbodig te zijn. Waarom moeten we bijvoorbeeld meegenieten van de dialoog tussen John en Genie in het begin? Omdat Carly bij hen werkt, oké, en omdat in deze pub Aidan ineens opduikt, maar waarom dit voorval en niet wat anders? Veel in dit verhaal lijkt erin te staan om de lezer zoveel mogelijk op het verkeerde been te zetten. En nogmaals, het werkt, zolang het bij dit ene verhaal blijft, want lees ik een verhalenbundel waarin dit in elk verhaal gebeurt dan treedt er al snel een soort plotmoeheid op. Ik stop dan met het meeleven met de personages omdat ik onbewust verwacht weer in het ootje te worden genomen.

De kunst van het schrijven is niet zozeer waar je over schrijft, maar hoe je over iets schrijft. En de schrijfstijl van Linda Mulders is sterk genoeg om het niet alleen van dit soort plots te hoeven hebben. Maar buiten wat bezwaren die ik soms tegen dit soort plotwendingen in het algemeen heb, vind ik Pluisjes in dit geval een erg goed verhaal.

 

Mei 2010, Gerard Klappers

Beoordeling Pluisjes - Linda Mulders door Gerard Klappers

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2010  Linda Mulders  Beoordeling Klappers