Homepage  Poëziewedstrijd  Poëziewedstrijd 2010  Anneke Wasscher  Beoordeling Lindenbergh

Beoordeling Wachten - Anneke Wasscher door Elma Lindenbergh

Met het gedicht ‘Wachten’ wist Anneke Wasscher de eerste plaats in de Woordenstroom-poëzieronde van juli-augustus 2010 te bemachtigen. Mijns inziens zeer terecht.

 Wat het eerst opvalt, is de zuiver gekozen beeldspraak, waardoor een mooi opgebouwde spanning ontstaat.
Hoewel het hier een vrij vers betreft, is er sprake van een plezierig ritme dat slechts op 2 plaatsen verbroken wordt.
De rijmwoorden (waaronder ook binnenrijm) aan het eind van de strofes zijn een echte bonus


tik
gezicht
licht
bericht
stil

Het wachten is een kwelling. Dat wordt duidelijk gemaakt door de tergende traagheid van de naaktslak over de natte tegels, de klok die met nadruk tikt, het strakke gezicht van ‘het spook van spanning’ (verrassende alliteratie).
De schijnbare tegenstelling in ‘rusteloos verdoven’ wekt nieuwsgierigheid.

Wat ik jammer vind is het gebruik van de komma’s. Deze kunnen vermeden worden door een andere indeling van de strofes, bijv. m’n glimlach heb ik afgedaan                                                    illusie doolt nog met gesloten ogen                                                   misschien beweegt de wind het licht
Er blijft voldoende enjambement over: de tijd lijkt zich te hechten                                                                        aan de zwarte vlakken
Een andere opmerking wil ik plaatsen bij ‘trage naaktslak’ (regel 1). Eerlijk gezegd ben ik nog nooit een snelle naaktslak tegengekomen. Een beetje dubbelop dus. Ik begrijp dat de mooie alliteratie vervalt met het weglaten van ‘trage’, maar overbodige bijvoeglijke naamwoorden zijn, zeker in een vrij vers, uit den boze.
Ook het woord ‘pijnlijk’ in de laatste zin mag van mij verdwijnen. Het vers maakt al zo mooi duidelijk hoe pijnlijk dit wachten is dat het noemen van het woord alleen een afbreuk inhoudt.
In strofe 4, regel 1 staat een tikfoutje: ik raakt

Kortom: dit gedicht geeft door de goed gekozen beeldspraak en de ingehouden opbouw duidelijk het slopende proces van wachten aan. Je voelt de spanning bij het lezen en herlezen.
Het mooist van al vind ik dat opengelaten wordt waarop nou eigenlijk wordt gewacht: een telefoontje, een sms-je, een klop op de deur?  Het kan allemaal.
En wat houdt het lang verwachte bericht uiteindelijk in? Iedere lezer mag hier een zelf bedachte ontknoping invullen!


November 2010, Elma Lindenbergh - van Wuijckhuijse

Beoordeling Wachten - Anneke Wasscher door Elma Lindenbergh

Homepage  Poëziewedstrijd  Poëziewedstrijd 2010  Anneke Wasscher  Beoordeling Lindenbergh