Homepage  PoŽziewedstrijd  PoŽziewedstrijd 2010  Kate Kuipers  Beoordeling Lindenbergh

Beoordeling Wat was - Kate Kuipers door Elma Lindenbergh

Hoewel er in de maanden maart/april 2010 verschillende mooie verzen zijn ingestuurd, was het voor ons als jury toch niet zo moeilijk om een winnaar uit te kiezen. Het gedicht 'wat was' van Kate S. Kuipers was zo verrassend en origineel dat het al gauw bovenaan ons lijstje stond.
Heel misschien heeft het ook wel een beetje te maken met mijn Zeeuwse oorsprong; bij de woorden kokkelvelden, mossels en kabbelgolven staat mijn kindertijd me weer helder voor ogen.
Het quasi toevallige binnenrijm, 'koeten voeten' , en het zuivere ritme dat in een blank vers toch zo vaak juist ontbreekt, maken deze poŽzie tot een parel (in een mossel misschien???).
Heel wat hier gebruikte enjambementen (het doorlopen van de zin van de ene regel in de andere) vind ik minder fraai gekozen. Het leidt her en der tot een moeizaam lezen en wekt een verwarring die geen functie heeft.
'schreeuwden met de monden dicht tegen het zout'. Een geweldig mooie zin. Om trots op te zijn.
Het 'rijgen' van paden, de wind die 'paardenkoppen' in de wolken blaast, de 'ribbelgrond', het 'stapelen' van vuisten. Wat een vindingrijkheid. Een speciale vermelding waard!
Terwijl ik deze beoordeling schrijf, zit ik aan de dijk van de Oosterschelde. Er zijn kinderen in het zojuist drooggevallen slib aan het spelen. Ze woelen in de grond op zoek naar krabbetjes en mossels en andere kostbaarheden. 'raadden modderwoelend mossels', de zin die mij in dit gedicht het diepst raakt. En dat niet omdat ik hier nu zit, met de zomerzon op mijn rug. Nee, puur en alleen omdat omdat het zo prachtig en origineel wordt 'verteld'.
Nog een vraag als afsluiting: is de titel 'wat was' niet wat magertjes voor zo'n mooi en teder vers? Graag hoor ik op die vraag nog eens een reactie.


Juli 2010, Elma Lindenbergh - van Wuijckhuijse

Beoordeling Wat was - Kate Kuipers door Elma Lindenbergh

Homepage  PoŽziewedstrijd  PoŽziewedstrijd 2010  Kate Kuipers  Beoordeling Lindenbergh