Homepage  Poëziewedstrijd  Poëziewedstrijd 2010  Otto Foelkel  Beoordeling Lindenbergh

Beoordeling Wolkenstraat - Otto Foelkel door Elma Lindenbergh

Verrassend: in een tijd van bovenal 'blanke' verzen eindelijk weer eens een inzending met 2 gedichten waarin rijm en ritme zijn toegepast. Ik vind dat het van durf getuigt; rijm en ritme worden al gauw met 'ouderwets' bestempeld. Dit gedicht laat zien dat dat nonsens is.

'Wolkenstraat' (mooie titel) is een vers waarin het rijm op een speelse manier is gebruikt. Er is geen vast aantal lettergrepen per regel, maar het ritme is zuiver en plezierig.

'Langs het witte lint' dat de noordenwind 'heeft naar zuidelijke stranden' kan de zweefvlieger, gebruik makend van de thermiek, naar Zuid-Frankrijk vliegen. Dat geeft de schrijver in zijn voorwoord aan. Zou ik zonder dat voorwoord ook begrepen hebben dat hieruit het gedicht is voortgekomen? Elk vers moet zonder inleiding kunnen bestaan. Dat kan dit vers m.i. niet. Misschien zou met één enkel zinnetje toevoeging meer duidelijkheid geschapen kunnen worden?

De laatste regel valt wat uit de toon. Er wordt hier ineens in de verleden tijd gesproken. Waarom? Omdat het beter rijmt dan de tegenwoordige tijd?

Wat kleine aanmerkingen over gebruikte leestekens: òh is mooier zonder h en accent-grave en ook de accenten op éénmaal en zò zou ik weglaten.

Dat dit vers van Otto Foelkel het winnende gedicht van mei/juni 2010 is geworden, kan vooral toegeschreven worden aan het mooi gekozen en vooral origineel speelse rijm en aan het zeer originele onderwerp.September 2010, Elma Lindenbergh - van Wuijckhuijse

Beoordeling Wolkenstraat - Otto Foelkel door Elma Lindenbergh

Homepage  Poëziewedstrijd  Poëziewedstrijd 2010  Otto Foelkel  Beoordeling Lindenbergh