Homepage  Schrijversweb  Schrijversweb 2009  Motell Rijnen

Tante Rosa - Motell Rijnen

Toen ik twaalf was gingen we op vakantie naar Cadzand. Mijn vader, tante Rosa en ik. Ik had tante Rosa nog nooit gezien. We gingen haar ophalen in BelgiŽ, waar ze in Antwerpen woonde in een straat waar ik niet eerder was geweest. Een beetje vreemde straat, vond ik. Er klopte iets niet, ook al had ik er toen geen idee van waarom er zoveel vrouwen met de gordijnen opzij geschoven voor hun raam zaten. Evenmin begreep ik waarom er zo veel mannen langs de huizen liepen en schielijk naar de vrouwen in de ramen keken.
Ik moest in de auto blijven zitten terwijl mijn vader bij een van de huizen aanbelde. Er werd open gedaan en een paar mollige en popperige handen reikten hem een grote koffer aan die hij naar de kofferbak sjouwde. Zij kwam achter hem aangelopen en ging naast hem voorin zitten. Ik weet niet goed meer wat ik dacht toen ik haar die eerste keer zag, maar nu, zoveel jaren later, zouden me haar weelderige krullen en haar pronte tieten het eerst zijn opgevallen. Ze moet nog blonder dan blond geweest zijn. In feite was alles aan tante Rosa een maatje meer, behalve dan haar lengte. Ze kwam nauwelijks tot de schouders van mijn vader die zelf beslist geen grote man was.
Ik herinner me hoe verbaasd ik was toen tante Rosa zich omdraaide en met haar filmsterrenrode mond tegen mij zei: 'Hier voor jou schat, om mee te spelen.' Ze gaf me een doosje in cadeaupapier, waarin een schaalmodel van een T-Fordje bleek te zitten. Zelfs mijn vader moet verwonderd gekeken hebben. Wie geeft er in 's hemelsnaam een speelgoedautootje aan een uit de kluiten gewassen jongen van ruim twaalf?
In het vakantiehuis in Cadzand kreeg ik een eigen kamer. Mijn vader deelde - omdat er maar twee waren - de andere slaapkamer met tante Rosa. Ik voelde me daardoor verraden. Waarom sliep mijn vader met die vrouw die hij alleen maar van vroeger zei te kennen. Ik geloofde hem niet, ik vond het raar dat volwassenen altijd andere dingen zeggen dan ze doen. Zij sliep bij hem in bed, op de plek van mijn moeder. Ze was voor mij een vreemde en ik begreep niet wat mijn vader bezielde. Hij wilde nooit met mij over mijn moeder praten, zei altijd dat ik de doden moest laten rusten, dus kon ik niet anders dan een gelegenheid afwachten om het er met tante Rosa zelf over te hebben. Ik wilde weten wat voor plannen zij en mijn vader hadden.
De kans daarvoor kreeg ik onverwacht snel toen mijn vader aankondigde dat hij 's middags in de cafetaria in het dorp naar de tv-uitzending van de Tour de France ging kijken - de etappe over de Alpe d'Huez, de col waarop per traditie een Nederlandse coureur als eerste boven komt.
Een kwartier nadat mijn vader vertrokken was sloop ik stilletjes de trap op naar boven. Ik hoorde harde muziek op de kamer van mijn vader en tante Rosa. Op mijn klopje op de deur volgde geen reactie, ook niet de tweede keer. Ik besloot het erop te wagen en toen ik nieuwsgierig de deur opendeed was tante Rosa net zo verbaasd als ik. Alleen gekleed in haar slipje en beha stond ze voor de spiegel te dansen. Ik deinsde even terug toen ik zo onvoorbereid oog in oog stond met haar enorme tieten. Ze rolden over de kanten randjes van haar beha heen. Van onder dezelfde kanten randjes van haar slip krulden overal donkere haartjes. Zoiets had ik nog nooit in werkelijkheid gezien.

Toen zij mijn verschrikte blik zag kwam de naar mij toe en sloeg ze haar arm om mij heen. Ze zei: 'ik zie dat je met mij wilt praten, vraag maar, ik zal je alles vertellen wat je wilt weten.' Ik verzamelde mijn moed en vroeg haar of ze mijn vader echt van vroeger kende. 'Het is maar net wat je vroeger noemt', antwoordde ze en ze vertelde me dat hij sinds een half jaar regelmatig bij haar langs kwam. Ze was blij dat ze hem wat plezier kon bezorgen. Elke man heeft dat nodig, dat zou ik volgens haar later ook zelf ervaren. Mijn vader was erg goed voor haar. Hij bracht altijd een cadeautje mee en hij zorgde ervoor dat ze de hele avond en nacht vrij kon nemen om er enkel en alleen voor hem te zijn. Hij was een heel lieve man. Dank zij hem hoefde ze die hele week in Cadzand niet te werken. Ze had geluk gehad en Rosa zei dat ze graag dikke vriendjes met mij wilde worden. Ik twijfelde eraan of ik dat ook wilde.

Een half jaartje na Cadzand kwam tante Rosa kwam bij ons wonen. Volgens mijn vader kon een huis niet zonder vrouw. Ik was daar minder zeker van dan hij. Ik had immers al in Cadzand mijn bedenkingen gehad. Niet omdat ze niet aardig voor me was, integendeel. Bovendien moest ik toegeven dat het gezelliger in huis was als zij een paar daagjes kwam logeren.
Ik was boos op mijn vader en op haar. Ik was teleurgesteld, vooral omdat ik niet kon accepteren dat de plaats van mijn moeder door iemand anders werd ingenomen worden, zeker niet zo snel. Toch zwichtte ik uiteindelijk omdat ik moest inzien dat het geen zin had mij tegen het onvermijdelijke te blijven verzetten. Ik zou mijn moeder er niet door terugkrijgen en ik kon het beste tante Rosa accepteren als de nieuwe vrouw in huis - zo beroerd was ze niet. Ze sloofde zich voor mij uit, was aardig en lief voor mij en als tegenprestatie zou ik aardig voor haar te zijn.
Tante Rosa werd Rosa. 'Laat dat tante maar weg.' Door haar invloed veranderde er veel in het huis en in mijn leven. Het grote huis kreeg een grondige opknapbeurt. De schilder deed zijn werk. Alle deuren werden in pastelkleuren geschilderd. In plaats van de altijd koude douche waar je op een houten vlonder met de zeep moest jongleren, kwam er een badkamer met een ligbad. Het kleinste slaapkamertje werd daarvoor opgeofferd en het werd de plek waar Rosa tuttelend en poedelend uren kon doorbrengen. Overal in huis kwamen verwarmingsradiatoren zodat het altijd behaaglijk was, zelfs als je midden in de winter 's nachts uit bed moest om te plassen.
Mijn vader was vaker thuis, meer dan toen mijn moeder nog leefde en meer dan in het jaar na haar dood. Blijkbaar was Rosa voor hem meer reden om naar huis te komen dan mijn moeder en ik dat daarvoor waren. Als ik daar te veel over nadacht, maakte dat mij verdrietig. Misschien zou ik dat beter kunnen begrijpen als ik zelf volwassen zou zijn.
Je zou kunnen zeggen dat de rust in ons huis was teruggekeerd en tot verrassing en ontsteltenis van bijna iedereen in onze omgeving trouwde mijn vader amper een paar maanden later met Rosa. Zij leek op haar beurt heel gelukkig met haar nieuwe gezinnetje en niet in de laatste plaats met de status die ze door haar huwelijk met mijn vader, de kerkenbouwer, had gekregen. De argwaan waarmee zij door veel mensen in het dorp werd bekeken, deerde haar niet. Ze zouden wel wennen aan haar en aan haar niet alledaagse verschijning. Zij was mijn vaders nieuwe vrouw en mijn stiefmoeder en haar vroegere leven ging niemand iets aan.

Toen mijn moeder nog leefde dronken we als ik 's middags uit school kwam altijd een kopje thee met iets lekkers erbij. Rosa, die eveneens een mens van vaste gewoontes bleek te zijn, stelde voor om die traditie weer op te pakken. Ze had immers alle tijd, ze had de hele dag niets om handen. Een paar ochtenden in de week kwam de hulp die het huis schoon hield, naaigoed werd naar de naaister gebracht en de wasserij zorgde ervoor dat het linnengoed altijd netjes schoon en gestreken de kast in kon. Rosa hoefde niets in huis te doen en ze weersprak mijn vader niet als hij zei dat ze als goede huisvrouw niet buiten de deur hoefde te gaan werken. Ze kon het leven gaan leiden van een chique madame en ons dagelijkse theeritueel was een onderdeel daarvan.
Ik wende er snel aan dat Rosa overdag meestal halfnaakt in huis rondliep. Als ik uit school kwam had ze zelden meer aan dan een doorzichtig niemendalletje, soms niet meer dan een minuscuul slipje. Ze vond het blijkbaar niet erg om zo schaars gekleed, bijna naakt, door mij gezien te worden. Ik voelde me op mijn beurt steeds minder gegeneerd om haar openlijk te bewonderen. Haar grote borsten met de altijd harde punten en de kortgeknipte driehoek van krulhaartjes net boven haar onevenredig slanke benen intrigeerden mij. Ik ging er op den duur over fantaseren hoe het zou zijn om haar lijf op die plekjes aan te raken. Dat wond me op en ik kreeg er steeds vaker een erectie van, die ik niet altijd voor haar verborgen kon houden. Ze moet het gezien hebben en achteraf denk ik dat ze het wel spannend vond dat ik zo op haar reageerde.

Op een middag, een jaar of drie nadat Rosa vanuit Antwerpen bij ons gekomen was, vielen er op school lessen uit en vroeger dan anders ging ik naar huis. De achterdeur die normaal altijd open was, bleek op slot te zitten, dus ging ik met mijn eigen sleutel naar binnen. Op de tafel waren de attributen voor onze dagelijkse theeceremonie klaargezet. Twee kopjes met schotel, de suikerpot, het koekblik en de theemuts met daarnaast de nog lege porseleinen theepot. Dat tafereel gaf me een weldadig gevoel.
Rosa was er niet en toen ik alvast mijn schoolspullen naar mijn kamer wilde brengen, hoorde ik geluiden vanuit de slaapkamer van mijn vader en Rosa. Ik was blij dat ze thuis was en op het moment dat ik bij de half openstaande slaapkamer kwam keek ik recht in de verschrikte ogen van Rosa. Ze lag naakt op het bed, met haar benen uit elkaar, en ter hoogte van haar vrouwelijke driehoek zag ik het rood aangelopen hoofd van Kris van Houten, de dorpskunstenaar en een ver familielid van ons. In een onthutste reflex sloeg ik de deur dicht en rende naar mijn eigen kamer. 'Rosa doet het met een andere man dan mijn vader. Waarom? Dat mag hij niet weten', flitste het door mijn hoofd. Ik wilde Rosa niet kwijtraken; dan zou er opnieuw te veel veranderen. Ik zou mijn vader nooit vertellen wat ik had gezien.
Terwijl ik mijn verwarring de baas probeerde te worden, hoorde ik iets later de voordeur dichtslaan. Ik liep naar het raam en zag Kris van Houten, naar mijn idee een onaantrekkelijke man met een veel te grote fotocamera om zijn nek, naar het tuinhek lopen. Ik zou die man voor eeuwig haten. Het liefste had ik hem willen naroepen dat hij het niet zou moeten wagen om ooit nog een vinger naar Rosa uit te steken. Ik deed het niet, ik wist dat ik het niet moest doen, ook al begreep ik niet wat Rosa met die kerel moest.
Achter me hoorde ik Rosa mijn kamer binnen komen. Ze had nog steeds die verschrikte uitdrukking van zo-even en ze had niet de moeite genomen om iets aan te trekken. Ze zag er opgewonden uit. Ik zag haar borsten, haar billen, haar buik, haar venusheuvel en ik vond haar opwindend mooi, zoals de vrouwen in de Piccolo en De Lach uit de leesportefeuille die mijn vader onder zijn hoofdkussen verstopte. Ik kon het niet helpen dat ik van Rosa een harde piemel kreeg, net als van de halfblote vrouwen in de vieze blaadjes. Ik was ook te verbouwereerd om mijn erectie achter mijn handen te verbergen.
Rosa ging, met een gezicht alsof ze zich echt betrapt en schuldig voelde, op mijn bed zitten. Ze gebaarde me naast haar te komen zitten en ze trok me tegen zich aan. 'Ik wilde je vader verrassen met mooie naaktfoto's van mij, dit was niet mijn bedoeling.' Verder zei ze niets en ik wist ook niet wat ik op dat moment tegen haar moest zeggen. Na een paar minuten pakte ze mijn rechterhand en legde die in haar schoot. De korte haartjes prikten in mijn vingertoppen en ik voelde hoe vochtig het daar was. Met haar andere hand streelde ze langs mijn dij. Een paar keer raakte ze daarbij terloops de bobbel in mijn broek aan. Ze zei nog steeds niets, deed net alsof ze niet in de gaten had hoe ze mij opwond en naarmate mijn piemel zich duidelijker in mijn broek begon af te tekenen, werden haar aanrakingen steeds directer en brutaler. Er flitsten allerlei angstige gedachten door mijn hoofd. Mijn hart bonsde in mijn keel. Dit kon niet. Ik wilde vrijen met de vrouw van mijn vader, mijn stiefmoeder. Zij zat bijna naakt naast mij en wond mij op. Ik voelde mijn piemel krampachtig samentrekken. Rosa en ik hadden voortaan samen een geheim voor mijn vader.

Tante Rosa © Motell Rijnen

Homepage  Schrijversweb  Schrijversweb 2009  Motell Rijnen