Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Rob Groenhof  Beoordeling Pool/Corson

Beoordeling De macht van Erzulie – Rob Groenhof door Nienke Pool en Simon Corson

Het verhaal van Rob Groenhof begint als een reisverslag. Niets doet in die eerste alinea vermoeden dat de lezer een zeer aparte reis gaat maken door de mysterieuze wereld van de voodoo. En juist dat maakt zijn verhaal een genot om te lezen.

Tony leidt een feestelijk leven op de Antillen tot zijn vrouw op een ander verliefd wordt. Zijn pogingen om haar te heroveren maken hem tot de zot van het eiland. Hij beseft dat hij niet opgewassen is tegen de magie die liefde heet en besluit een vakantie te boeken om zich te herpakken.

Hoewel hij zelf de keuze van zijn vakantiebestemming niet goed begrijpt, blijkt dit uiteindelijk de sleutel tot het hervinden van zijn geluk. Een vriend van hem brengt hem in contact met Erzulie, de godin van de liefde.

Door zijn vlotte schrijfstijl en verrassende beschrijvingen van het land sleept Rob Groenhof ons mee in de magisch-exotische wereld van de Caraïben. Door zijn afwijkende woordkeuze proef je de sfeer van het eiland heel direct.

In het tweede gedeelte van het verhaal zijn we getuige van een wel heel plastisch beschreven voodoo ritueel. Je moet er van houden, maar eerlijk is eerlijk, je hoort als lezer als he ware de opzwepende muziek en je leeft helemaal mee als de bloedige rituelen van start gaan om zijn vrouw terug te veroveren.

Als lezer hoop je dat het Tony lukt om zijn vrouw terug te krijgen, maar meer nog hoop je op een onverwachte plotwisseling.

Dit laatste gebeurt niet. Tony keert vervroegd terug naar zijn huis op de Antillen. Eenmaal thuis blijkt alles weer koek en ei. De voodoo heeft gewerkt. Voor Tony had het verhaal niet beter kunnen aflopen. Zijn vrouw is terug en Tony neemt haar liefdevol in zijn armen. Eind goed al goed maar de lezer blijft met een paar vragen achter.

Is de liefde niet aangetast door het incident of de vrouw door de voodoo? We zullen het nooit weten want Rob Groenhof heeft ervoor gekozen om zijn sprookje goed te laten aflopen. De schrijver heeft gesproken, de lezer had misschien iets anders voor ogen, maar het moet gezegd: dit verhaal smaakt naar meer. Hou deze schrijver in de gaten; hopelijk gaat hij nog meer van dit soort vermakelijke pareltjes verzorgen. En dat zou een mooi open einde vormen.

 

Nienke Pool / Simon Corson, januari 2015

Beoordeling De macht van Erzulie – Rob Groenhof door Nienke Pool en Simon Corson

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Rob Groenhof  Beoordeling Pool/Corson