Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Nienke Pool  Beoordeling Vesseur

Beoordeling Lot uit de loterij - Nienke Pool door Eva Vesseur

‘Haar mond opende zich als een gapend monster’. Zo luidt de eerste zin van het verhaal van Nienke Pool. Door de schrijfstijl trekt ze de lezers mee een sombere wereld in van de mannelijke hoofdpersoon. Een schreeuwende vrouw met rotte tanden, een scharminkelig joch, een situatie vol spanning. De lezer kent de drie personen nog niet, maar snapt heel goed dat de hoofdpersoon hieruit wil ontsnappen. Het is een donkere, akelige situatie zonder tegenkleur.

‘Ben even een blokje om,’ mompelde hij en zelfs de jongen wist wat dat betekende. Moeder en zoon schudden meewarig hun magere hoofden en ruimden samen de rotzooi op die de jongen even daarvoor veroorzaakt had. Het geschreeuw was in ieder geval gestopt, althans voor even. Nog voor hij het huis verlaten had, waren moeder en zoon hem waarschijnlijk al vergeten.

Hij stapt op zijn brommer en rijdt met een rotvaart zijn rode speeltje door de straten van de stad. Hij lijkt een goedsul, een man die niet veel zegt en alles opkropt. Een man die ondergaat. En dan wordt, al vrij snel in het verhaal, de titel ingelost. ‘Lot uit de loterij’.

Nienke Pool beschrijft erg mooi dat de hoofdpersoon niet meteen het geld kan ophalen, maar eerst een nacht bij het leger des heils moet doorbrengen. Dit geeft een mooi realistisch contrast. Daarna vliegt hij vrij snel naar Las Vegas. Het kost hem geen enkele moeite. Hier komt de geloofwaardigheid een beetje in het gedring. Iemand die bij het Leger des Heils slaapt pakt misschien niet zo gemakkelijk het vliegtuig. Deze man denkt er niet over na. Hij zit binnen drie zinnen in Little Venice.

In Vegas, met de onbekende dame, denkt hij voor het eerst terug aan vroeger. Hier wordt ons duidelijk dat de vrouw uit de eerste scene zijn ooit liefdevolle partner was en dat het kind roet in het eten heeft gegooid. Hij heeft heimwee.

Tijd
Per scene wordt onevenredig veel tijd verstreken. De eerste scene duurt slechts een paar minuten maar neemt aanzienlijk meer woorden in beslag dan de twee weken die erna binnen een pagina verstreken zijn. Ook dit komt de geloofwaardigheid niet ten goede. Om de lezer mee te voeren in de situatie is het goed om de reis en zijn periode in Las Vegas meer uit te schrijven.

Met de wil met haar te trouwen volgt hij de onbekende dame in een taxi. Als hij de vrouw ziet huilen in de schoot van haar moeder moet hij zelf ook huilen en verlangt hij opeens terug naar zijn oude leven. Voor de lezer gaat dit iets te snel. Is er iets wat hij herkent in de dementerende vrouw? Is het moederliefde? Is het de heimwee? Het gaat te snel om hem te begrijpen. En plotsklaps zit hij weer in Nederland.

Het ‘Lot uit de loterij’ zorgt er wellicht voor dat de hoofdpersoon weer terug komt bij zijn vrouw en kind. Maar zoals het nu is beschreven gelooft de lezer dit niet. Het omslagmoment gaat te snel en is niet gefundeerd genoeg.

Het is een fijn en vlot geschreven verhaal, maar de inhoud is te kort door de bocht.


November 2014, Eva Vesseur

Beoordeling Lot uit de loterij - Nienke Pool door Eva Vesseur

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Nienke Pool  Beoordeling Vesseur