Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Peter Boonstra  Beoordeling Vesseur

Beoordeling Alma Mater - Peter Boonstra door Eva Vesseur

Alma Mater van Peter Boonstra is een moment. Niet zomaar een moment, het moment dat de zoon en de biologische moeder elkaar voor het eerst spreken nadat de zoon 'het' weet. Paul is de hoofdpersoon in dit verhaal. In chronologische volgorde vertelt is hij verwekt door Julia. Julia had niet de behoefte aan een kind. Haar zus, Isolde, wel. Julia heeft het kind afgestaan aan haar zus, die samen met Niek de jongen heeft opgevoed. Op zijn zestiende verjaardag krijgt Paul te horen dat de vrouw die hij zijn tante noemt zijn biologische moeder is. Om drie uur 's nachts confronteert Paul zijn moeder met dit gegeven.

Het verhaal beschrijft een moment uit een leven. Een vrij belangrijk moment. In dit moment krijgen we veel te weten over de personages en hun leven. We leren het hoofdpersonage, Paul, kennen. We leren over zijn familie, zijn omgeving en het geheim wat hem net is vertelt. Er blijft ook een heleboel onduidelijk. Zo vraagt de lezer zich nog heel veel af als het verhaal al is afgelopen. Hoe is het met Isolde? Wat gaat Paul nu doen? Wie is de vader van Paul? Wanneer een schrijver ervoor kiest om een moment te beschrijven, dan moet je zorgen voor een kader. Beschrijf details die relevant zijn voor het moment maar pas op met teveel informatie waar we voor dit moment niets aan hebben. Nu blijft de lezer op het eind onbevredigd achter omdat er nog teveel vragen zijn.

Eigenlijk zijn in dit verhaal de twee zussen het meest intrigerend. De excentrieke, succesvolle levensgenieter Julia en de ingetogen verzorgende Isolde. (Welke rol spelen Tristan en Romeo in dit verhaal?) Het doet een beetje denken aan Virginia Woolf. Julia als de kunstenares van het vrije leven waarbij de jonge Paul misschien wel liever was opgegroeid dan in het saaie rijtjeshuis in Amsterdam-Noord bij Isolde en Niek. We krijgen nu slechts een fractie mee van het verhaal. De keuze om dit fragment te kiezen als kort verhaal roept dat ook vragen op. Als lezer blijven we nu onbevredigd achter. De biologische moeder is wat onverschillig en de jonge Paul is nog ietwat geschokt van het nieuws wat hem net ter oren is gekomen. Van Isolde krijgen we helemaal geen reactie. We weten van haar weinig, behalve dat ze een Alma Mater is. wat heeft Jose ermee te maken? Is hij de biologische vader en houdt Julia dit achter? Dit wordt niet duidelijk in het verhaal.

Wat interessant is, is dat de schrijver een vraag bij de lezer neerlegt. Wie was een betere moeder geweest voor deze Paul? De lezer stelt zichzelf deze vraag onmiddellijk. De verzorgende moeder of de vrije moeder?

Het is een verhaal wat lekker leest, wat ontzettend smaakt naar meer en wat meer details nodig heeft.
 

Maart 2014, Eva Vesseur

Beoordeling Alma Atar - Peter Boonstra door Eva Vesseur

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2014  Peter Boonstra  Beoordeling Vesseurr