Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Anja Mostertman  Beoordeling Alicia

Beoordeling Mijn broers bruiloft – Anja Mostertman

Dit verhaal gaat over een vrouw ‘Maaike’ die naar de bruiloft van haar broer gaat met een belangrijke boodschap voor hem, die pas op het eind wordt onthuld. Vervolgens reageert de broer hier totaal anders op dan ze had gehoopt…

De spanningsopbouw is wederom prachtig, stukje bij beetje laat de schrijfster merken dat er veel meer aan de hand is in dit gezin en dat ze een bloedhekel heeft aan haar toekomstige schoonzus. Ze maakt de lezer erg nieuwsgierig door b.v. te schrijven: ‘ik had dit niet tot op de dag van de bruiloft moeten laten wachten’. Het is geschreven in de ik-vorm plus tegenwoordige tijd, wat het verhaal vaak spannender maakt.

Ik heb genoten van de karakteristieke personages en de dialogen die zij met elkaar voeren. De alcoholische moeder, de verwende Sacha en de vader van Sacha, de rechter. De broer die er een luxe leefstijl op nahoudt en status en aanzien nogal belangrijk vindt. Schitterend weergegeven.

Al snel blijkt dat er beslist geen sprake is van een goede verstandhouding tussen de familieleden.
Gaandeweg komt Maaike er helaas achter dat haar broer helemaal niet zo veel van haar houdt zoals ze altijd heeft gedacht.
De scène op het balkon is ijzingwekkend beschreven, de laatste zin veelzeggend en laat de lezer min of meer een open einde. Er is m.i. bewust gekozen voor deze laatste zin dat voor haar enkel de baby nog telt, niet of ze wordt gearresteerd of hoe het nu verder moet.

De schrijfster durft een gewaagd thema aan te snijden, liefde tussen broer en zus die in onze maatschappij als ongepast wordt beschouwd. Een tikkeltje bizar en dramatisch, maar o zo geloofwaardig wordt dit gezin en de verhouding tussen broer en zus geschetst Heel goed uitgedacht. Hier zien we ook een verhaal van een vrouw die niet van plan was iemand te vermoorden, maar die wellicht is ontploft omdat ze nooit voldoende voor zichzelf is opgekomen. Deze schok van de reactie van haar broer is te groot om te bevatten. De gevoelens en gedachten van het hoofdpersonage Maaike zijn zo goed beschreven dat je in zekere zin begrip kunt opbrengen voor haar daad, en dat maakt je tot een bijzondere schrijfster die inzicht heeft in de psyche van de mens.

Een familiedrama dat uitmondt in een angstaanjagende thriller met alweer die verrassende wending aan het eind. Met veel inlevingsvermogen geschreven en een niet alledaags thema gekozen. De complimenten en ga zo door!
 

Maart 2016, Schrijfatelier Alicia

Beoordeling Mijn broers bruiloft – Anja Mostertman

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Anja Mostertman  Beoordeling Alicia