Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maartje Elshout  Beoordeling Alicia

Beoordeling Anna – Maartje Elshout

Het hoofdpersonage, een goed getraind geheim agent krijgt de opdracht een vrouw bij zijn opdrachtgevers terug te brengen, Veronique Vlasdonk, Zij is een slachtoffer van het Parelproject., waar experimenten op jonge mensen worden uitgevoerd. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij na deze experimenten andermans gedachten kan lezen en op deze wijze een geheim kan lezen dat de agent bij zich draagt. Dit geheim gaat over een andere vrouw ‘Anna’ (ook een slachtoffer van het Parelproject) en wat er met haar is gebeurd, waardoor het verhaal een totaal andere wending neemt. Stap voor stap wordt duidelijk dat hijzelf in de val wordt gelokt…

Een buitengewoon spannend verhaal, dat in de eerste plaats bijzonder goed uitgedacht is.
De dialogen zijn zo spannend, niet alleen omdat ze zo geloofwaardig overkomen, maar ook omdat hierin telkens meer informatie wordt gegeven hoe alles in elkaar steekt. Daarbij komt nog dat lichaamstaal zo mooi wordt beschreven waardoor de spanning nog meer voelbaar is. ‘Langzaam maar vastberaden loop ik in haar richting. Haar handen schieten omhoog en ze zet snel een paar passen achteruit. Haar ogen gaan heen en weer, alsof ze niet kan beslissen hoe ze me kan overhalen haar met rust te laten. Wanneer ik haar bij haar schouders grijp, schieten er toch woorden uit haar mond. “Je… je weet niet wie ik ben…’

Wat natuurlijk heel interessant is zijn de gekozen personages die in de loop van het verhaal niet blijken te zijn wie ze in eerste instantie leken te zijn. De stoere agent die zijn opdracht niet heeft uitgevoerd omdat hij verliefd werd. En Veronique die op een slachtoffer lijkt, een zielig kuikentje, maar zich ontpopt tot een vrouw die een geraffineerd spel speelt.

Het doet me denken aan spannende scčne uit een film, wat een bijzondere en beklemmende sfeer!
De ontknoping is verrassend, triest en heroďsch tegelijkertijd, iemand die geen andere uitweg meer ziet en zich eigenlijk ‘opoffert’ voor zijn grote liefde zodat ze niet meer uit zijn gedachten kunnen halen waar zijn grote liefde en zijn kind zich bevinden. 

De boodschap achter het verhaal zou kunnen zijn dat de liefde iedereen kan veranderen en zelfs wetten, regels of andere verplichtingen doet wankelen. Een opvallende zin vond ik ook : mensen denken juist aan waar ze niet aan willen denken. 

Een opmerkelijk mooi en boeiend verhaal qua opbouw, onderwerp, personages en ontknoping. Een prachtig klassiek thema gekozen: liefde, verraad, spionage. Fantasievol gebracht en de gave om in een mysterieuze en beeldende sfeer te schrijven. De complimenten, wat een prachtig talent voor dit genre!
 

Mei 2016, Schrijfatelier Alicia

Beoordeling Anna – Maartje Elshout

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maartje Elshout  Beoordeling Alicia