Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maartje Elshout  Beoordeling Alicia

Beoordeling De wraak van de kasteelheer – Maartje Elshout

Dit verhaal is geschreven vanuit het personage Veerle, een meisje dat samen met haar vader leeft in een dorp waar een vloek op rust. Ooit werd het kasteel in het dorp door de dorpelingen (waaronder Veerle’s vader) in brand gestoken waarbij de kasteelheer om het leven kwam. Om de drie jaar wordt er onder de dorpelingen een magisch ritueel gehouden om aan zijn geest spijt te betuigen waarbij er een schaap wordt geofferd. Ondanks dit gebaar blijkt keer op keer dat de boze geest van de kasteelheer wraak neemt op de dorpeling wiens kaars uitgaat bij dit ritueel door hem/haar om het leven te brengen. Zijn geest is niet zichtbaar (wel hoorbaar en voelbaar) en het slachtoffer ondergaat helse pijnen tot de dood erop volgt. Op een dag gaat de kaars van Veerle uit. Een verrassende wending komt in het verhaal na de confrontatie van Veerle met de geest als ze terugkeert naar het dorp …

Een verhaal vol magie en mysterie en de confrontatie met duistere krachten. Oua sfeer en tijd bijzonder mooi beschreven. Op alle fronten uitstekend bedacht en verwoord, de dialogen, de personages, de spanningsopbouw, plus die verrassende wending aan het eind. De geloofwaardigheid en overtuigingskracht is enorm.

Thema/ boodschap van het verhaal
Vaak wordt beweerd dat wanneer een slachtoffer in een bedreigende situatie in contact treedt met ‘de slechterik/ dader (in dit geval een geest) door in gesprek te gaan, dit levensreddend kan zijn. Ook Veerle denkt ‘gewonnen’ te hebben. Het verraderlijke in dit verhaal is dat dat in eerste instantie wel zo lijkt, maar dat hier bij nader inzien een hoge prijs voor moet worden betaald… Haar leven wordt gespaard, terwijl daarna iedereen wordt gedood die zij liefheeft. Verder zien we ook de onvoorwaardelijke liefde van de vader voor de dochter door te beweren dat het zijn kaars was die uitging.

Wederom zien we hier een prachtig verhaal dat zo als een scenario voor een bloedstollende film zou kunnen dienen. Opvallend is een uitzonderlijk inlevingsvermogen hoe mensen handelen en denken in angstige of levensbedreigende situaties. Het lijkt er absoluut op dat er een nieuwe ‘Nicci French’ is opgestaan. Als geen ander weet de schrijfster te spelen met leven en dood. De complimenten voor dit intrigerende verhaal dat lezers vast niet snel zullen vergeten! Geweldig bedacht en geschreven!


Juni 2016, Schrijfatelier Alicia

Beoordeling De wraak van de kasteelheer – Maartje Elshout

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2016  Maartje Elshout  Beoordeling Alicia