Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Neeltje Scheepers  Beoordeling Alicia

Beoordeling Een nieuw leven - Neeltje Scheepers door Alicia

Een verrassend verhaal! In de 1e alinea is het alsof de lezer een beetje wordt misleid. Even lijkt het op een inleiding van een les biologie met onderhoudende wetenswaardigheden, verteld vanuit het perspectief van de bijen. Gaandeweg wordt duidelijk waar de schrijfster heen wil; het wel en wee beschreven vanuit de bijen dient namelijk een hoger doel.

Qua schrijfstijl vlot, levendig en geloofwaardig, een leuke bijkomstigheid is dat sommige stukjes lezen als een thriller:

‘De koningin rukt een celwand kapot en draait zich met sadistisch genoegen om. “Sterf, jij onwaardig stuk ongedierte”, en boort haar angel met weerhaken in haar nauwelijks geboren zuster. Een van doodsangst doortrokken gil ontsnapt nog net uit het gespietste lichaam, waarna de slavinnen toesnellen om het lijk te verwijderen’

Stap voor stap wordt in het verhaal beeldend beschreven wat er bij de bijen gaande is.
Het was niemand minder dan Einstein die voorspelde dat als de bij uitsterft, alle leven op aarde binnen 4 jaar zou verdwijnen. Bijen bestuiven zo’n 80% van alle geteelde voedselgewassen die inmiddels rijkelijk worden voorzien van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bijen sterven aan deze pesticiden. Uiteindelijk heeft dat tot gevolg dat zonder bestuiving vele plantensoorten uitsterven.
Het is niet verwonderlijk dat de bijen in dit verhaal vol verlangen uitkijken naar een nieuwe wereld zonder pesticiden, in de hoop dat deze bewustwording bij de mens groeit en zich meer gaat bekommeren om de natuur.

‘Met gekneusde lichaampjes zwermen ze uit naar een van pesticiden en bestrijdingsmiddelen vergeven wereld waar gewone, wilde en lekkere bloemen steeds zeldzamer worden’

‘De oude koningin, die ‘smurrie’ baart waaruit geen sterke nakomelingen ontstaan’, maakt duidelijk dat het de hoogste tijd is iets te gaan doen aan dit probleem.

De lezer die nog weinig over het rijk der bijen wist, moet ongetwijfeld wakker zijn geschud.
Schrijven kan ze als de beste, een creatieve geest die een dergelijke boodschap in een bijna sprookjesachtig verhaal verpakt. Met opmerkelijk veel fantasie en inlevingsvermogen weergegeven. De complimenten voor dit verhaal waarmee op zo’n originele wijze een actueel thema onder de aandacht werd gebracht. Een niet mis te verstane boodschap aan de mensheid om te stoppen met het vernietigen van de aarde.

Met veel plezier gelezen!

Schrijfatelier Alicia, juli 2015

Beoordeling Een nieuw leven - Neeltje Scheepers door Alicia

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2015  Neeltje Scheepers  Beoordeling Alicia