Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2008  Hilda Knol  Beoordeling Klappers

Beoordeling Blijven - Hilda Knol door Gerard Klappers

In dit verhaal is er volgens mij niets wat niet goed is.  Ik moest het verhaal weliswaar twee keer lezen voordat alles op z’n plaats viel maar als het dan ook echt klopt maakt het dat alleen maar sterk.

We maken in het begin als snel kennis met Isabel die Isabel niet altijd is maar bij wie haar gedachten vaak over worden genomen door andere persoonlijkheden. Ze heeft dus een meervoudige persoonlijkheid. Altijd een dankbaar en fascinerend onderwerp omdat er weinig beperkingen aan zitten. Alles is mogelijk in het hoofd van een dergelijk personage die ook nog eens alles - hoe onverantwoordelijk ook - kan doen onder het mom van dissociatie. In de psychiatrie is niet iedereen ervan overtuigd dat dit ziektebeeld ook daadwerkelijk bestaat maar los van deze discussie heeft de schrijfster dit ziektebeeld aan haar hoofdpersonage toebedeeld, en dat heeft ze binnen de mogelijkheden goed en consequent gedaan. De persoonlijkheden spreken niet alleen in haar hoofd maar Isabel laat door haar gedrag ook zien welke persoonlijkheid ze op dat moment is. Zo keilt het jongetje steentjes over het water en loopt de oude vrouw krom. De enige keer waarop ze iets uit haar rol valt is wanneer de oude dame over zichzelf zegt dat ze de oude dame is en daarmee afstand neemt van haar eigen personage. Maar verder klopt het verhaal, is het prettig leesbaar en invoelbaar geschreven en vind ik de dialogen sterk. Zitten er dan helemaal geen slechte dingen in? Nee, vind ik niet.  Hoogstens wat dingen die anders hadden gekund, maar die het verhaal niet per definitie beter hoeven te maken.  Zo mis ik een beetje de kennismaking met de echte Isabel. Hoe is bijvoorbeeld haar relatie met haar vader? Wil ze echt niet mee op vakantie vanwege de dingen die ze noemt of zit er een diepere angst of trauma verborgen? Waarom is Isabel zo geworden zoals ze is? Aan de andere kant kun je ook zeggen dat Isabel zichzelf niet eens kent dus vanuit haar perspectief ons moeilijk kan vertellen wie zij echt is. Het zijn ook slechts vragen die ik uit nieuwsgierigheid zou willen weten en die niet per se beantwoord hoeven te worden in dit korte verhaal, en als het verhaal uitgebouwd zou worden moeten er ook keuzes gemaakt worden die het verhaal kunnen afzwakken. Want dat is ook de kracht van het verhaal: dat het nieuwsgierigheid opwekt zonder dat je het gevoel hebt dat het ongeloofwaardig is.

Conclusie:  Een prima verhaal, binnen de grenzen van zo’n kort verhaal. Hilda Knol  had er wat mij betreft gerust wat meer ruimte voor mogen nemen om wat meer facetten van Isabel te belichten en het verhaal wat meer uit het anekdotische te halen maar daar is het natuurlijk nooit te laat voor. En of het verhaal daar uiteindelijk beter of slechter van zal worden zal moeten blijken. Die keuze laat ik graag en vol vertrouwen aan schrijfster zelf over.


Mei 2008, Gerard Klappers

Beoordeling Blijven - Hilda Knol door Gerard Klappers

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2008  Hilda Knol  Beoordeling Klappers