Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2009  Maja Vlaming  Beoordeling Klappers

Beoordeling Outback liefde - Maja Vlaming door Gerard Klappers

Outback Liefde heeft sterke en minder sterke kanten. Een van de sterke kanten is de geschetste couleur locale. Vrouw gedumpt in de outback van AustraliŽ, verlaten door haar vriend, in een verzengende zon, tussen de reptielen en overgeleverd aan een gevaarlijk lijkende gek. Dat wil er bij de lezer meestal wel in. Minder sterk vind ik hoe de hoofdpersoon met deze tegenslag omgaat. Expliciet vertelt ze erbij dat ze dit niet had verwacht, maar dat was me als lezer al wel duidelijk. Daarna gaat de schrijfster haar sterke uitgangspunt zelf om zeep helpen door de situatie te gaan relativeren. De hoofdpersoon vindt het nog bijna comfortabel zolang ze maar geen vin verroert, ze vindt het jammer dat het lezen niet lukt en dat het gelukkig al avond is, wat me juist de grootste reden voor paniek lijkt in deze omstandigheid. Ze valt ook nog even in slaap en verderop in het verhaal blijkt dat ze zich in de ochtend ook nog eens heeft opgemaakt. Maar deze bezwaren vallen allemaal nog in de categorie kleine onvolkomenheden en zijn makkelijk aan te passen. De volgende passage valt wel ver buiten de categorie schoonheidsfouten: Öuiteindelijk zal er wel iemand langskomen. Als bij toverslag hoor ik zachtjes een laag gebrom in de verte. Er mag veel in de literatuur maar dit niet, dan neem je jezelf als verteller niet serieus. Doet me erg denken aan een filmscene waarin een echtpaar op een verlaten weg autopech krijgt. De man zegt tegen zijn vrouw dat hij een telefooncel gaat zoeken. Stapt uit, loopt tien passen en zegt dan verrukt: Kijk, een telefooncel. Dit is natuurlijk makkelijk op te lossen door de hoofdpersoon haar wens niet expliciet te laten uitten.

Terug naar de sterke kanten. De schrijfstijl is op wat onvolkomenheden na goed, de schrijfster neemt de lezer moeiteloos mee door het verhaal, maar af en toe is het wat te voorzichtig. Hiermee bedoel ik het al eerder genoemde relativeren en het wat al te expliciet toevoegen van dingen, maar ook de volgende zin als: Jim heeft gelijk, het is ongehoord dat hij me dumpt in de woestijn. En dan doel ik vooral op het woord ongehoord. De schrijfster lijkt vaak te twijfelen tussen wat ze wel en niet kan maken want op andere plaatsen gooit ze ineens wel met krachttermen.

Het personage Jim is kleurrijk en verrassend, en de aankondiging van de zwangerschap is verrassend en komt op het juiste moment.

Het einde vind ik echter een dooddoener. Alle sterke kanten die ik genoemd heb blijven in principe sterke kanten, maar door het einde doen ze er niet meer toe. Het verhaal is opgehangen aan de ruzie tussen de hoofdpersoon en haar vriend en tussen die twee is er buiten het begin en het einde geen enkele dynamiek. Dus de uitzichtloze situatie, het gevaar dat de hoofdpersoon heeft gelopen, het personage Jim en het feit dat hij homo is, de autopech van Mischa, het is allemaal leuk als opsmuk, maar het doet er allemaal niet meer toe omdat de hoofdpersonen aan het eind nog net zover zijn als in het begin. Ze zijn nog steeds boos op elkaar, geen van beiden heeft een veranderend inzicht gekregen, ze zijn nog steeds tot elkaar veroordeeld en wie er nou schuld of gelijk heeft wordt ook niet duidelijk. Ze moeten het dus toch maar gaan uitpraten, en dat had net zo goed in het begin kunnen gebeuren. Als ik nu gemeen wil zijn zou ik dus kunnen stellen dat Outback Liefde net zo goed niet geschreven had kunnen worden, maar hiermee zou ik de schrijfster te kort doen. De pluspunten van dit verhaal maken het lezen ervan wel degelijk de moeite waard, maar om het op een aanvaardbaar publicabel niveau te krijgen moet er inhoudelijk wat aan veranderen. Of nog even verdergaan met het verhaal, dat kan het prima hebben. Ik zie Outback liefde dan ook eerder als een eerste hoofdstuk van iets groters dan als een volledig afgerond kort verhaal.
 

Juli 2009, Gerard Klappers

Beoordeling Outback liefde - Maja Vlaming door Gerard Klappers

Homepage  Prozawedstrijd  Prozawedstrijd 2009  Maja Vlaming  Beoordeling Klappers